Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanácsok

2008.05.16

Tanácsok

Nagy kihívás, mikor egy kismacska érkezik hozzánk és ezzel máris családunk szerves részévé válik. Azonban az első órák öröme után gyakran ezernyi kérdés merül fel bennünk. Hogy az első napok is gondtalanul teljenek fontos a megfelelő utánajárás, felkészülés. Ebben próbálunk segítségetekre lenni az alábbi ötletekkel, tanácsokkal.


Mit ehetnek a kölykök?
Élete első hónapjaiban a kiscica olyan gyorsan nő, mint egy gyermek az első 7 évben. A testtömege minden héten közel a duplájára nő, az energiaszükséglete pedig eléri a maximumot. Fontos ilyenkor a kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag száraztáp.
Pl: Hill's Kitten Hill's

Mit nem ehetnek a macskák?

Mit iszik a macska?

Elsősorban friss, szobahőmérsékletű vizet.


Ihatnak e tejet a kiscicák?

Nem, mert magas a laktóztartalma. Laktózmentes, vagy csökkentett laktóztartalmú tejet adhatsz neki, de a legjobb a friss víz számukra.


Ehetnek a nyers húst?

8 hetes koruktól kaphatnak főtt, kihűlt húst, illetve nyers májat, darált húst. Arra ügyelj, hogy sertéshús ne keveredjen a tálkájába. Ügyelj a húsboltok kimért darált húsaira, mert gyakran keveredik az előtte ledarált húsokkal!
Figyelj rá, hogy a nyers hús ne maradjon több órán keresztül szabadon, mert könnyen megromlik, és betegségek forrásává válhat.


Mennyit eszik egy kismacska?
A macska súlyának arányában a kölykök a felnőtt macskák táplálékának 3-4-szeresét is elfogyaszthatják.


Túl ehetik magukat a kiscicák?
Tedd lehetővé, hogy a kismacska bármikor hozzájuthasson a táplálékhoz. A kölyökkutyákkal ellentétben a kiscicák nem eszik túl magukat.
Mikortól ehet felnőtt tápot a kölyökmacska?
Hat - nyolc hónapos kortól a macska elkezdheti a felnőtt állatoknak készült eledeleket enni.


Ha csak konzervvel etetem a macskám, akkor is megkap minden táplálékot?

Igen, de a macskák ragadozó lények, és a fogazatuk is erre alakult ki, így ha csak konzervet kap, az előbb utóbb a fogak elgyengüléséhez, fogínygyulladáshoz vezethet. Olyan, mintha egy gyermeknek minden pürésítve adnánk enni.


Melegítsem meg a macskám ételét?

Csak akkor, ha hűtőből vetted elő, bár akkor is szerencsésebb, ha kint hagyod egy-két órán keresztül szobahőmérsékleten. A macskák leginkább a szobahőmérsékletű ételt, italt szeretik.


Adjak e macskafüvet a cicának?

Igen, ha kizárólag a lakásban tartod, hiszen a fű segítségével hányás útján szabadul meg a mosakodáskor lenyelt szőrtől.

További információk:
Britmacska.lap

Forrás: www.britmacska.com

 
 

 

Profilkép
FacebookArchívum

Naptár
<< November / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 27921
Hónap: 81
Nap: 5